uk

Контроль доступу з розпізнаванням обличчя: термінал або камера?

calendar02 Квітня 2021

Технологія розпізнавання облич вже давно використовується у сфері контролю доступу, що обумовлено цілим рядом переваг: майже неможливо підробити, не можна загубити або зламати, багато пропозицій на ринку.
Крайній критерій ускладнює вибір для споживача, тому пропонуємо просте порівняння двох популярних технологій реалізації системи контролю та управління доступом (СКУД) з розпізнаванням обличчя.

Термінальний пристрій

За рахунок використання в девайсах останніх алгоритмів розпізнавання облич та потужних процесорів, вони забезпечують швидку ідентифікацію, порівнюючи зображення особи з близько 30 тис. шаблонів за секунди, саме таку кількість користувачів можуть зберігати термінали автономно. Пристрої легко встановити: монтуються як на звичайну стіну, так і на будь-який турнікет. Сучасні моделі дозволяють ідентифікувати обличчя у діапазоні висот від 145 до 210 см. Щодо роботи у темряві, то у багатьох моделях є автоматичне підсвічування, яке спрацьовує на рух людини.

До мінусів терміналів можна віднести їх залежність від виробника СКУД. Якщо необхідно отримати максимально автоматизований процес при розпізнаванні осіб (занесення фото співробітника, ідентифікація і отримання логів), то для цього потрібно встановити контролер, термінал і програмне забезпечення одного і того ж виробника. В іншому випадку – значну частину робіт з налаштування та інтеграції доведеться робити вручну.

Система відеоспостереження

Підбір камери для реалізації аналітичного функціоналу – це комплексна задача, яка вимагає дотримання безлічі факторів, одним з основних є фокусна відстань, яка визначає оптимальну відстань до об’єкта. Наприклад, при фокусній відстані камери – 2.8 або 3.6 мм, людина може бути на відстані до 5 метрів, щоб система ідентифікувала особу. Інтелектуальні системи відеоспостереження можуть виконувати цілий комплекс завдань, і ідентифікація користувача – лише мала частина їх можливостей. Наприклад, такі системи здатні автоматично реєструвати нові обличчя в базі даних, створюючи попередження, що саме ця особа кілька разів зустрічалася у певному місці протягом визначеного часу. Це допомагає попередити інциденти і підвищити безпеку.

Мінуси великих систем відеоаналітики – це складність впровадження та порівняно вища вартість обслуговування. Адже необхідно правильно змонтувати камери, налаштувати ракурси, сконфігурувати мережу, розгорнути сервери для аналітики тощо.

Яку систему обрати – залежить тільки від конкретного завдання і бюджету. У будь-якому випадку, СКУД з технологією розпізнавання осіб – це рішення, яке пройшло перевірку часом і довело свою ефективність. Звертайтеся до INLIMITED – ми підготуємо індивідуальний проект з використанням передових технологій та надійного обладнання.